Pro protu

Siis ihan oikeest: Jos oot alle 15, valmistaudu lähteen protulle. Jos oot 15, sun pitäs olla siellä jo. Jos oot 16-19, hankkiudu senioriprotullle ja jos oot 20-vee tai vanhee niin mee aikuisleirille! Et kadu!

Kun multa kysytään, mitä tahdon ihmisiltä mun ympärillä, niin mun vastaus on keskustella ja leikkiä. Protu oli sitä. Lisäks se oli myös ymmärrystä ja hyväksyntää, tasa-arvoa ja ystävyyttä, avoimuutta ja uteliaisuutta. Mun tapauksessa mukaan kuului myös piirtämistä ja maalamista. Ketään ei tuomittu. Ei sanottu mikä on oikein ja mikä väärin, tai että kuka meistä ois oikeessa tai väärässä. Ajatuksia sanottiin ääneen, eikä haitannu, vaikkei ne ollu loppuun asti ajateltuja.

Lauantaina puhuttiin siitä, mitä tehään leirin loputtua  ja et onks elämä yhtään valosampaa protun jälkeen. Taisin sanoo jotain, et son entistä kurjempi, kun ny on tutustunu uuteen elämän tapaan ja ihmisiin ja sit pitää palata siihen vitunituhippieikiinnostaturpaakiiihansama-maailmaan. Vaikka mulla onki kavereita täällä, nii ei me keskustella sillei miten tuolla. Keskustelun vetäjät kysyi perusteluja ja fiiliksiä, mut ei siis tivannu, vaan sillei ystävällisesti autto syventään omia ajatuksia. Koulussa olevien ihmisten kans pitää puhua nopeesti, että saa suun vuoron ja ihmiset jaksaa kuunnella loppuun. Välillä pitää puhuu jostain hennezin uusista ihquista töppösistä tai suzuki beeveen vanteen ruuveista, että kiinnostus pysyy muilla yllä. Lisäks ihmisten kommentit on useimmiten tasoa ”hmmm” tai ”ihan sama”. Joskus kuulee kyllä kans sitä, että möngippäs takasin sinne kiven alle mistä oot tullukki ja vie mielipitees mukanas. Protulla sua kuunnellaan ja sä ite kuulet mielenkiintoisia näkemuksiä, perusteluja ja tajunnan virtaa.

Lauantaina meidän nukkumaan meno aika venähti yhestätoista johki öö aamukahteen. Valot sammutettiin ja kajareista tuli jotain musiikkia ilman lyriikoita. Muodostetttin kaks riviä, jokka oli naamat vastakkaain. Jokanen vuorollaan kulki näiden rivien välistä siksakkia silmät suljettuina halaten jokasta leiriläistä. Luulin riparilla saamieni halausten olevan rehellisä haleja, mut tää oli kyl jotain ihan muuta. Me jumitettiin useemmaks minuutiks roikkumaan toistemme kaulaan, hipsuteltiin toisen hiuksia ja siliteltiin selkää. Ja melkein kaikkien silmät vuos (joillain ehkä vähä enemmänki KRÖHÖM). Tunnin kestäneen halaussession jälkene meille annettiin keharit, eli kehulaput :D Niihin oli jokasen päivän aikana pitäny kirjottaa kivoja juttuja kaikista leirillä olleista ihmisestä. Vaikka 24 ylistyspuhetta ja rakkauden vuodatusta kävi kyl kieltämättä voimille, niin voi jumpe ku sit sai lukee ne mitä muut oli kirjottanu <3 Sit itkin viel vähä lisää ja nenä vuos ja kaikki käsipaperit oltiin käytetty jo maalaillessa. Istuin pihalla muiden kanssa portailla lukemassa. Ilma oli lämmin , tyyni ja lempeä. Halailtiin vielä vähä lisää. Ku ne laput oli lukenu, nii tuli sellanen olo, et okei ehkä mä oikeesti oonki älykäs, hyvä piirtään, kaunis, aurinkoinen, sulonen, kiinnostava ihminen ja söpökin vielä. Ja et on olees ihmisiä jotka välittää niinku vittu ihan oikeesti.

Riparin jälkeen mietin pitkään pyytäsinkö jotain hemmoa mun Facebook-kaveriks, mut protun jälkeen kun menin facebookkiin niin ohjaajatki oli ehtiny lisätä mut jo omalle kaverilistalleen. Vilpittömyyttä.

Sunnuntaina meillä oli pieni juhla, jossa mm. ohjaajatiimi esitteli leiriläiset Pieni ankanpoika-laulun sävelmällä tehden joka tyypistä yhen säkeistön. Mun osuus:
Iita protunpoikanen
maailmanrauhaa tahtoo
aina muita puolustaa
ja avarasti katsoo
maailmankuvaansa suloista
jossa eläimet ei oo lautasella
Juhlassa me saatiin protutodistukset ja -korut, lisää haleja ja kukkaseppeleet päähän.

Ja okei niinhän siinä kävi, että ku mä lähin protulta nii kaikki oli hetken ihan paskaa. Ihmiset jotka huutavat, murjottavat ja ovat masentuneita. Mun protukupla oli puhjennu ja kaikki oli niin rumaa, ahdistavaa ja painostavaa. Mua oksetti syödä ja olla jossain supermegamarketissa. Ne ihmiset oksetti mua. Mua venas kuitenki kotona eittämättä maailman kauneinta fanarttia Iinekseltä ja sain feikkivenytyskorun hältä kans. Chättäsin netissä mun protulaisten kanssa, nuokuin netissä kolmeen asti ja kun menin nukkuun, niin olin vaan ihan älyttömän onnellinen ja kiitollinen kaikesta ja päätin jatkaa elämää protun parissa.

Joskus oon tullu kelailleeks, et mihin porukkaan mä kuulun. Täällä Pohjanmaalla, missä asun ei hirveesti oo varaa nirsoilla seurasta ja kelasin vaan, et ok, hengaillaan sit yksin. Mä oon kuitenkin löytäny mun oman yhteisön ja sen nimi on protu.

Tags: , ,

14 kommenttia - “Pro protu”

 1. Emma Kirjoittaa:

  Ihanaa, että viihdyit protulla! :”’) Tuun aina niin onnelliseksi toisten leirimuistoista. Mun leiri oli myös kertakaikkisen upea ja avartava, sain sieltä paljon eväitä elämään.

  (Viimeisessä halimissessiossa mua tosin alkoi huimata joten makasin tunnin lattialla pää ystävän vatsalla kun en pysynyt pystyssä. En ees muistanut koko juttua ennen kuin luin sun kirjoituksen, hih.)

 2. Iita Kirjoittaa:

  Todellaki viihdyin :)) Oon miettiny syysleirille lähtöä ja sit ehkä haen appariks kans :-) Lisäks aloin kysellä voitasko Pohjanmaalle perustaa paikallisryhmä, koska tän vuoden alkupuolella sitä joku muuki oli jo aatellu. Oooh, se ois niin hienoo!

 3. Elmeri Kirjoittaa:

  ääk mä meinasin alkaa itkee jossain tokassa kappaleessa, mut päätin et piättelen, ku en sit näkis lukee loppuu :) :) :) :””)

  Mä olin jo unohtanu mun jälkifiilikset, en sillon kirjotellu paljo mitään viikkoon, mut kaikki palautuu mieleen nyt! Kaikki suzuki PV:t ja H&M:t tuntu nii turhilta, ku oli kokenu jotain niin HIENOO. Ja mustakin oli todella rivostuttavaa kaiken sen seesteisyyden ja rakkauden ja vilpittämyyden jälkeen palata arkeen missä kaikki oli niin tunkkaista ja täynnä arvostelua. Yäk! Mut oon mä löytäny joitain samanmielisiä ihmisiä täältäkin ;) GIIII nyt vaan haluun takasi protulle, oon vieraantunut nyyh! (en oo ees pitäny yhteyttä mun protulaisiini ku en käytä facebookia, tavattiin me protupuistossa kyl)

  Teidän leirilakana on ihanan täysi <3 HAHA ja sun koru niin puhdas XD Mä oon uittanu omaani rikkihapossa ja vaikka missä yrityksenä palauttaa noi kuviot mustaksi (ku ne oli raapiutunu pois vahingossa), sit kiillottanu (lue: naarmuttanu) sitä moneen otteeseen :9 Mä nukahin autonpesun jälkeen heti ku "no mä vähän makoilen täs", saatoin ehkä menettää jotain kivaa mut kaikkii muita ärsytti ihan helvetisti siivota ja kaikkee sit seuraavana päivänä univelkasena :D Mä olin noissa nimilappubileissä Jeesus ja mun tehtävä oli "etsi isäsi" (siel oli kans jumala, ja toinenkin jeesus, en arvannu et meitä ois kaks!)

  Tästä tuli lämmin olo <3 :) (vaik täällä onki niin jo kuuma XD) Uskon taas että maailmassa on rakkautta ja kauneutta, voiiih ihme selitystä taas, mut sun kirjotus ja kuvat sai mut tällaisten tunnekuohujen valtaaan mmmm lalalaaa

 4. Iita Kirjoittaa:

  Aaa <33
  Musta itestä tuntuu, että oon unohtanu jo kaiken mitä ite leirillä tehtiin. Tai se on sellasta utuu mun päässä. En piirrelly merkintöjä leirin aikana, vaan elin vaan siinä hetkessä ja nautin tunnelmasta. Muistan kuitenkin sen kuin saakelin hyvä olo mulla siellä oli ja se riittää.
  Mä ite taistelin jonkin aikaa Facebookkia vastaan, mut sit ku mä sinne rekisteröidyin, niin von tunnustaa sen mulle tänä päivänä aika helkutin tärkeeks! Esim. Kreikas asuvaan siskoon se on mun pää yhteydenpito keino ja just kaikista tapahtumista saa inffoo Facebookin kautta. Me tehtiin meidän protulle oma ryhmä sinne :-) Niidenkin kanssa yhteydenpito helpottu kerta heitolla!
  Meidän teippitehtävä-leikissä Jeesus etti tyyppejä rock bändiinsä xDD
  Hahaa voi jumpe. Mua ei nää ainkaan pariin päivään ilman protun logoa. Tää koru on pakko ainki kantaa mukana. Aguuu, Suomi on oikeesti ihan helkutin paras maa ku täällä on jotain tällästä!

 5. Elmeri Kirjoittaa:

  mustakin kaikki leirin tapahtumat tuntuu yheltä utuselta möntiltä, mut se olo ei unohu koskaan <3 Mua pitkään harmitti se etten tehny päivismerkintöjä (ei oikeen kerenny), mut ihan vasta tajusin ettei se haittaa, jos se on jotain tosi tärkeetä nii se muistuu mieleen uudestaan, ja sepäs vasta hauskaa on ku oivaltaa "AI MODULAATIO?!? MÄ OPIN PROTULLA MIKÄ SE ON" ja sitä kautta et me laulettiin loppujuhlassa Taivas lyö tulta ja kaikki ne tyypit jotka siihen liitty ja ja ja…

  Ja joskus mä muistan tapahtumista vaan sen mitä oon piirtäny päivikseen, enkä sitä mitä OIKEESTI tapahtu. Et sit ku oon piirtäny siitä jotain, nii sen voi kokonaan muuten unohtaa. Protu on liian täydellistä ikuistettavaksi paperille kaikessa kokonaisuudessaan (tai jotain) <3<3<3

 6. Iita Kirjoittaa:

  Kyllä muaki vähä harmittaa, ettei oo mitään taltiointia leiristä, kun en kameraakaan oikeestaan paljoo käyttäny :-( Pitää pummia muilta kuvia! Joskus mulla on ollu hirvee ahdistus, kun en vaan yksinkertasesti voi tallentaa mun elämäni jokasta hetkeä esim. päiväkirjaan. Nykyään oon kylläkin ihan rela ja rustaan päivistä sillei kerran vuodes jos huvittaa. Nautin siitä päivästä sillon joskus, ja vaikken muistakkaan siitä enää mitään, niin en elänyt sitä päivää turhaa, koska sillon se merkitsi niin paljon.
  Lol kiva lauluvalinta xDD Me laulettiin Arvon mekin ansaitsemme. En oo hirveesti piitannu siitä laulusta, mut sitä hoilatessa ne sanat alkoki merkkaan mulle aika paljon.
  Surrrrr, vastaan sun sähköpostiin~~

 7. Raunis Kirjoittaa:

  Tän postauksen paras anti on ehdottomasti IITA-KALAN HURJAT SEIKKAILUT :)

 8. Iita Kirjoittaa:

  :DD

 9. ientulehdus Kirjoittaa:

  Voi Iita tiiätkö mitä mulle tulee mieleen! Hippileiri! http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Gathering
  Se oli suomessa 2010, mekin käytiin siellä! Eli porukka tulee ympäri eurooppaa kuukaudeksi vapaaehtoisen maanomistajan maille. Siellä on vedenottopiste, kaivetaan hyyskäkourut, tehdään porukalla ruokaa (1000-2000 ihmiselle), ruuan jälkeen kierretään lahjakippoa jonne voi pistää suukkoja tai rahaa, astiat pestään tuhkalla. Kaikki huumaavat aineet on kielletty ja porukka järjestää vapaaehtoistöitä (mm uunit pitää valaa ruuanlaittoa varten) ja kaikenlaisia pajoja ja keskustelutilaisuuksia miten vain haluaa… Tietysti kaikki saa kulkea nakuna tai missä vaatteissa vain ympäriinsä.

  Suomen rainbow -yhteisöllä on suomessa pieniä hippikyliä jossain ja kokoontumisia, joista ilmoitetaan sähköpostilistalle (mulla oli sen osoite muttei ole enää). Yritin googlettaa, mutta löysin vain tän: http://hipit.fi/foorumi/

  Mutta kiva että oli kivaa! :)

 10. Iita Kirjoittaa:

  Oh my, pakko lukee lisää! Kiitos paljon linkeistä, meen tsekkaan tänään. Leirejä minulle n_n
  <3

 11. kiemura Kirjoittaa:

  Ihana päivitys Iita! Tosi hienoa, että leiri oli sulle noin tärkeä! <3 Tulee sellainen onnistunut fiilis todella! Toivottavasti saatte sen paikallisprotun sinne pystyyn!

  Protuleireissä ei ole muuta vikaa kuin armottomat vieroitusoireet mitä kanssa kuvasit postauksessasi! Olin alkuviikosta vielä skeptinen ja jäässä mut sit rentouduin kun huomasin ettei leiriläisissä ollutkaan ketään hullua tai pahista, joka olisi koko ajan aiheuttamassa ongelmia!:'D Ja että teille pystyi puhumaan ihan samanlailla kuin muillekin pienestä ikäerosta huolimatta, fiksuja tyyppejä kun olette! Ihana leiri oltiin! Toivottavasti pian tulee miitti! : D

  Muistatko "Pedofiili ottaa vähän hallusinaatiota?"-jutun? :'D

 12. Iita Kirjoittaa:

  Surrur, kiitos kommentista! :-) D
  Mahtavaa, että ohjaajatki viihty! :-)) Hyvä, et sovittiin miittiä syyskuulle, kun syysleirit on sit lokakuus. Oon niin ilonen, ettei protu jää vaan siihen yhteen kesänleiriin vaan sitä voi jatkaa vaik ihan ympäri vuoden
  Hahaaa, muistan pedofiilin hallusinaatio-jutun, vaikkei se niitä tarvi mihkään kun samas parves pyöri 5v. lapsi >D

 13. kiemura Kirjoittaa:

  Ole hyvä vaan! Kivaa oli tehdä ohjelmaa niin innokkaille leiriläisille!
  Totta, se oli hyvä veto! Ja olen samaa mieltä, itse olin ihan liekeissä esim. kun omasta leiristä oli kulunut yli 2 vuotta ja sitten tuli mahdollisuus mennä uudestaan leiriläiseksi talvileirille vuonna 2010! Se oli ihanaa! Ja ohjaajanakin viihdyin vaikka aluksi kammoksuin koko ajatusta :D

  Hehee, voi lapsiparkaa! Mitä jos se olisikin kysynyt pedofiililtä mitä on seksi??? :’DDD ”Voi lapsi-kulta, anna minä selitän (NÄYTÄN)!” Eeewww….

 14. Iita Kirjoittaa:

  AHAHAHAH XDD Pahoittelut huonosta huumorintajustani, mutta sivupersoonainen pedari on koominen… :-D

Jätä vastaus