Lähinnä sukupuolesta

Omistan tämän merkinnän Jennalle

Tags: , , , , , ,

19 kommenttia - “Lähinnä sukupuolesta”

 1. jelden Kirjoittaa:

  <3 iita <3

  Sukupuoli on niin jännittävä asia!
  Minäkin olen todella tyytyväinen kehooni eikä minulla ole identiteettikriisejä, joten minustakin tuntuu ihan "normaalilta", mitä me oikeastaan olemmekin – ei vähemmistöedustajilla aina ole hirveää :::-D Periaatteessa kai käsitämme sukupuolen vain eri tavalla – jos ei varta vasten tunne itseään naiseksi/mieheksi ja selvitä mitä se itselleen on, ei kai ole nainen tai mies vaan jotain muuta, transgender?

  Mäkin olen tehnyt yläasteella transgenderiyttäni selväksi tekemällä miessukupuolelle tyypillisiä asioita (vähän typerää), mutta loppua kohden identiteettipaineetkin hölläsivät, eikä tarvinnut enää todistella kenellekään mitään, pääsi lopulta olemaan ihan oikeasti mitä on. Olemaan poikatyttöameeba-coctail, jolla on näennäisesti cis hieno pitkä vaalea tukka, eikä siili vain kapinaksi.

  Transgendersukupuolen syrjiminen on vähän hankala juttu, kun ei moni edes tiedä, että meitä on. Ehkä vähän sama kuin se, että me tiedostamattamme syrjisimme äölkdgfgljkj-sukupuolta juuri nyt. Siksipä täytyykin opetella pitämään vähän tällaista ääntä vähemmistöistä.

  Saat kaiken sympatian sukupuolijuttuihin ja ihailun positiivisesta luottavaisuudesta maailmaan ja hyvään!

 2. Iita Kirjoittaa:

  öaöfkld-sukupuoli sai mut nauramaan :,D
  Kun kokee itsensä normaaliksi, vaikkei sitä olisikaan yhteiskunnan yleisen enemmistö käsityksen mukaan, niin kai sitä kuitenkin on tärkeintä oleilla silloin normaalisti, eikä väen vängällä kamppailla normaliuden vastavirtaan, jota myöten kuitenkin lipuu, vaikkakin eri syvyyksissä enemmistön kanssa.

 3. Tohäätu Kirjoittaa:

  Tämä päivitys iski nyt kuin miekka sydämeen. Ala-asteelta saakka, kyllä minulla on pitkä historia takanani, olen ollut tyttö- ja poikakäsitysten ulkopuolella. Omasta tahdostani osittain, mutta suurilta osin myös sen takia, että yhteisö ja monet ihmiset sulkevat minut noiden roolitusten ulkopuolelle (kyllä tämä on mahdollista). Minulle on monesti suoraan sanottukin, että henkilö ei pysty laskemaan minua tytöksi, johtuen siitä, että en tytön rooliin millään sovi. Pojaksikaan ei tosin lasketa, koska siltäkin osin minulta puuttuu vaadittavia piirteitä. Joten tosiaan olen pitkän aikaa joutunut noista ryhmistä pois suljetuksi. Eikä siihen tarvita edes omaa mielipidettäni asiaan.
  Tämä aiheuttaa sen ongelman, että entä sitten kun sukupuolijako kuitenkin pitää tehdä ja minut asetetaan tytön rooliin? Joissakin asioissa se ei ongelmia aiheuta, mutta joissakin asioissa se aiheuttaa minulle ongelmia kunnolla. Esimerkiksi juuri tämä kuuluisa paritanssi. Ensimmäisistä kerroista kun tätä koulussa harrastettiin, muistan vain sen, kun sain hirveät huudot, kun olin poikien vuorolla lähtenyt hakemaan tyttöä. Tämä tyttönä tanssiminen aiheutti minulle pahimmillaan sen, että kyseiset tunnit saattoivat olla monesti pilkkaa ja nöyryyttämistä kohdallani. En sopinut tyttöjen joukkoon, ja sen huomasi selkeästi. Ja kukapa haluaisi valita sen porukasta eroavan? Mutta se oli kuitenkin tiedossa, että jos olisin poikana saanut tanssia, ei se olisi herättänyt niin paljoa huomiota, koska tytöille ei ollut ongelma tanssia kanssani, ja minut ollaan totuttu näkemään maskuliinisessa asemassa. Ihmisten on helpompi hyväksyä minut maskuliinisessa roolissa kuin feminiisisessä, tämä on todistettu seikka. Mutta kuitenkin, jouduin silloin tanssimaan tyttönä ja se oli nöyryytystä. Eniten minua vitutti se, että opettajat eivät edes silloin voineet luopua niistä sukupuolirooleistaan, vaikka sillä olisi voinut estää julkisen nöyryyttämisen. Valitaan siis mieluummin vanhentuneet normit kuin että helpotettaisiin ihmisen elämää?
  Se on oikeasti välillä ihan hemmetin vaikeaa, jos omistaa paljon niin sanottuja maskuliinisia piirteitä tyttönä, taikka omistaa poikana paljon ns. feminiinisiä piirteitä. Tällainen selkeä sukupuolijaottelu aiheuttaa monesti pahimmillaan pilkkaa ja nöyrytyystä tällaisille henkilöille, mutta kiinnostaako se yhteiskuntaa? Todistetusti monet yksittäiset ihmiset ja yhteisöt pystyvät jo hyväksymään sukupuoliroolituksen ulkopuolelle kuulumisen, miksei siis yhteiskuntakin pikkuhiljaa?
  No niin, toivottavasti ei haittaa avautuminen, mutta halusin kertoa oman tarinani, koska näemmä olet näistä sukupuoliasioista kiinnostunut. Ja minun kokemukseni kuitenkin eroavat jonkin verta transgendereiden, koska luokittelun ulkopuolelle jääntini aiheutui enemmänkin yhteisöstä.

 4. Tohäätu Kirjoittaa:

  Pahoitteluni muuten, jos tuo viestini ihan ihmeelliseksi meni. Sen verta suuren tunnekuohun vallassa, että logiikka saattoi kadota välillä kokonaan. Sen verta traumaattinen kokemus näemmä, että vieläkin sen esille tuominen saa pahan maun suuhun ja pitää pidätellä kyyneliä. Eli teksti tosiaankin oli aikamoisessa tunnekuohussa kirjoitettu, eikä silloin ollut järjenkäytölle paljon tilaa.

 5. Iita Kirjoittaa:

  Hei en mä nähy sun tekstis mitää sekopäistä! Eikä avautuminen haittaa mua laisinkaan, päin vastoin, olin ilonen saadessani lukee sun tarinan.
  Se on väärin, että yhteiskunta tai joku muu sellanen tekee sun puolesta päätöksen kumpaan sukupuoleen sut pistetään. Ja on väärin sanoa ”kumpaan sukupuoleen” ku mitä ilmeisemmin niitä on enempi ku nuo kaks. Itse asiassa jos ajatellaan sukupuolta sellasena janana, jona sitä avarakatseisissa piireissä usein luonnehditaan, jonka toisessa ääripäässä on mies ja toisessa nainen, niin silloinhan meillä on vaan se yks sukupuoli, se yks jana. Siinä on vaan ne päät, ei kahta erillistä janaa.
  Sukupuolijaottelua tehdessä on tosi kurjaa joutua tyttö-puolelle, mut jos siinä tilanteessa kerta on vaan kaks vaihtoehtoa, niin ite kallistunen kuitenki siihen feminiiniseen puoleen. Mutta entä jos henkilö todella on niin keskellä kumpaakin ääripäätä, fyysisesti kuin psyykkisestikkin, niin mihin se menee?
  Musta on kurjaa, miten enempi hyväksytään naisten miehisyys kuin miesten naisellisuus. Tai siis, et on OK, kun tyttö on poikamainen, mutta poikien pitää olla oikeita rehtiä miehiä eikä mitään homodiivoja.
  Musta on ollu tosi ilostuttavaa huomata, miten niin monien koulujen vanhojen tansseissa on tyttöpareja, eikä ketään pakoteta pukemaan mekkoa ja valitsemaan joku pojista tai toisin päin. Onneks ainki mein kouluis tuota paritanssia on vaan kerran-kaks lukuvuodes. Silti on raivostuttavaa ja masentavaa miten liikunnanopettajat korostaa niin suuresti siinä tyttö-poika jakoja. Ku likkoi oli enempi ja mä olin yks, joka jäi ilman parii, nii sit ope tuli kysyyn multa et sainks mä viimeks tanssii. Sanoin joo. Ja se varmisti, et pojan kanssa. MITÄ VÄLIÄ.
  Hei tuo, että yksittäiset tahot ja järjestöt hyväksyy sukupuolen moninaisuuden, miksei yhteiskunta, on tosi hyvä huomio. Oon ollu ihan törkeen iloinen, kun oon saanu lukee, että translakia aijotaan uudistaa <3

 6. Tohäätu Kirjoittaa:

  Sukupuolijaottelu on mielestäni ainoastaan silloin asiaan kuuluvaa, kun ruvetaan miettimään sitä, että meneekö gynekologille vai urologille vai ihan jonkun toisen lääkärin luokse. Kaikessa muussa pitäisi olla mahdollisuus useampaan vaihtoehtoon, jotka ovat henkilöstä itsestään kiinni.
  On se kurjaa, että poikien tyttömäisyys hyväksytään niin hemmetin huonosti. Totta puhuen, minun mielestäni tuntuu muutenkin, että jos jossain sukupuoliroolien opettamisessa kusee varmana, niin se on siinä, että mitä pojille opetetaan. Koska heillehän yritetään monesti opettaa ihan erilaiset pelisäännöt kuin tytöille. Jos kerran ihmiset on alkaneet irrottautua siitä, että tyttöjä ei enää kasvateta keittiöön tiskaamaan, niin voitaisiin yrittää myös olla kasvattamatta pojista metsureita. Onneksi tätäkin on alkanut vihdoin näkemään, mutta parastahan oikeasti olisi, jos useammat ihmiset alkaisivat vihdoin tajuamaan, että antaisivat lastensa kasvaa sellaiseksi kun kasvavat. Että ei sitä tarvitse pakolla ohjata ”oikeaan” suuntaan.
  Se vaan on vieläkin niin, että se tornissa viruva pelastettava on prinsessa, ja valkoisen ratsunsa kanssa saapuu prinssi. Tuosta ajattelumallista kun pääsisi eroon.
  Ja äläpä muuta sano noista liikunnanopettajista. Kuten varmaan suurentelevasta aiemmasta tekstistäni huomasit, minulla on ihan helvetinmoiset traumat kyseisestä jaottelusta. Kerroin siitä, koska ne ovat olleet niitä ainoita kertoja elämässäni, kun olen oikeasti voinut sanoa tunteneeni itseni kiusatuksi ja nöyryytetyksi. Eli sukupuolijaottelun yksi suurimmista miinuspuolista on tosiaan se, että sillä saatetaan pahimmillaan ”kannustaa” kiusaamaan. Varsinkin mitä tulee tyttömäisiin poikiin. Ja tuntuu muutenkin siltä, että poikien keskuudessa (en yleistä kaikkiin) takerrutaan paljon selkeämmin sukupuolirooleihin (en syytä sukupuolta, syytän opetusta). Tyttöjenkin keskuudesta löytyy, mutta ei niitä niin usein tule hyppineeksi vastaan, kuin pojista.
  Sinä päivänä kun liikuntatunneilla voi tanssia siinä roolissa missä halutaan, viejänä tai vietävänä sukupuolesta riippumatta, minä hymyilen ja ihan vitun leveästi. Koska kun se asia ollaan onnistuttu muuttamaan, niin tietää, että rooleista ollaan aika varmasti alettu irtautumaan.

 7. jelden Kirjoittaa:

  Minusta pointti on siinä, että rooleja ei missään nimessä tarvitse poistaa; täytyy vain nähdä, että rooleja voi olla/on useampia kuin kaksi, eikä mikään ole toista parempi/toivottavampi. Roolit ovat apuväline kanssakäymiseen ja hauskanpitoon. Nimenomaan apuväline, ei niin päin, että me olemme apuvälineitä roolien toteutumiselle.

  Sukupuoli-janamallin idea on ymmärtääkseni siinä, että piste a on täydellinen miehuus ja piste b täydellinen naiseus. Näiden välillä voisi liikkua, olettaen vaikkapa että 0 olisi keskellä, -10 a:ssa ja 10 b:ssä. Jos kokisi sijoittuvansa pisteeseen -8, olisi melko miehekäs, mutta omaisi joitakin naisellisia piirteitä. Janamalli ontuu esim siinä, että sukupuolia nähdään vain kaksi, ja ihmiset voivat mallissa olla vain jompaa kumpaa niistä tai jokin niiden välimuoto.

  Enkä minä ihan näe, että on mahdollista antaa lastensa kasvaa vain sellaisiksi kuin kasvavat, mutta rajoituksen ja ohjailun määrää on tietysti erittäin tervettä tutkailla ;) terveisin kihlattuni äitipuoli ei halua tyttärensä kuulevan trans-ihmisten kokemuksista sillä haluaa kasvattaa tytöstään ihanan naisen

 8. hanna Kirjoittaa:

  Köh köh.
  En kovin usein harrasta lukemieni blogien kommentoimista, jos minulla ei ole mitään erityistä sanottavaa, mutta minusta on ollut todella virkistävää lukea jonkun itseäni nuoremman ihmettelyjä samoista aiheista, joita itsekin pyörittelen. En itse oikein käsitä ryhmäidentiteettejä muutenkaan, ja sellaisiksi lasken myös sukupuoli-identiteetin. Ei minulla muuta, häviän takaisin taka-alalle.

 9. ientulehdus Kirjoittaa:

  Mulla ei haittaa että on olemassa sukupuoli-identiteetit niin kauan kuin jokainen voi vapaasti valita, mitä niistä haluaa ottaa osaksi omaa identiteettiään. Otanpa vaikka tämmöisen tyttömäisen tanssimisinnon ja shoppailun ja sitten jätkämäisen putkimieslinjan ja käyn armeijan. Sama homma kaikkien muidenkin identiteettiryhmien kanssa, voi olla vähän punk, vähän keski-ikäinen, vähän akuankkaharrastaja ja vähän lappilainen. Tai sen verran kuin haluaa. Kunhan ne ei rajoita ihmisen omana itsenään olemista.

 10. Iita Kirjoittaa:

  Hei teilton tullu hirveen paljo hyvää tekstiä tähän! Kiitos oikein paljo ajatusten ja kokemustenne jaosta kaikille <3
  Kapinapäivinä haluan räjäyttää kaikki jaot ja normit ja luokittelut ja muut semmoiset, mutta paremmin ajateltuna saa jokainen olla mies tahi nainen, koska miten voin vaatia jonkun luopumaan sukupuoli-identiteetistään, vain koska omani ei ole yksiselitteinen. Antaa olla vapaasti sukupuolten ääripäitä, kunhan vain otettaisiin huomioon muutkin sukupuolen ilmentymät ja annetaan muidenkin olla mitä ovat (siis ihan kaikissa asioissa) ilman, että pitää aina valita kumpaan laatikkoon sitä ittensä survois.

 11. Leena Kirjoittaa:

  Kaavakkeissa tulisi olla rasti sanalle ihminen?

 12. Iita Kirjoittaa:

  Kyllä, se olisi oiva kompromissi!

 13. jossain vaiheessa ex-iita Kirjoittaa:

  Nyt vähän pelottaa.

  Munkin nykyinen nimi on Iita, olen trans (tosin identiteettini on binaarisempi ja koen itseni nimenomaan mieheksi), tykkään piirrellä sarjakuvia ja muista taidehörhöilyistä ja kasvoin pienillä maalaiskylillä. Sen lisäksi sporttasin tosi pitkään samanlaista hiustyyliä kun sulla.

  Tosin olisin voinut olla tuossa iässä yhtä fiksu kuin sinä, tuolloin en edes tiennyt juuri mitään transihmisistä tai muista asioista ja velloin lähinnä itseinhossa ja hämmennyksen vallassa sen takia kun ajattelin vaan olevani joku omituinen friikki jne. Tosin nyttemmin vissiin netistä löytää ja saa enemmän tietoa näistä asioista ja näistä asioista puhutaankin enemmän.

 14. Iita Kirjoittaa:

  Oh, vau mikä yhteneväisyys!! :O
  Ois kyl hirveen kiva jos yhteiskunta helpottais mm. trans-asioissa tiedonvälitystä ihmisille, jotka sitä oikeesti tarvii :// Oon lienny varsin onnekaskin kun oon saanu tietää näistä jutuista jo täs vaihees.
  Kiitos paljo kommentista! <3 Toivon sulle voimia ja tyytyväisyyttä.

 15. tuleva ex-iita Kirjoittaa:

  Jeh, tässähän iskee vielä identiteettikriisi, oletko sinä bizarro-minä vai olenko minä bizarro-sinä.

  Mutta joo, ite kun olin sen 15 en tiennyt juuri hevonkakkaakaan mistään asioista, kärsin vaan jostain turhasta \yhybyhyhy moon nii ygsin tän kanssa ;_; yhyhy\ maailmantuskasta :D No asiat rupee menemään parempaan suuntaan kun vaan kohtaa sen minkä oikeasti on, pahimmat sekoilu/hämmennysvuodet on onneksi ohi

 16. tuleva ex-iita Kirjoittaa:

  Niin joo ja tuli mieleen noista sanoista, genderqueeriksi kutsuvat ainakin ulkomailla itseään ne ihmiset ketkä eivät koe kuuluvansa kumpaakaan sukupuoleen tai ovat molempia tms.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Genderqueer

 17. Iita Kirjoittaa:

  Hahaha, toivottavasti tämä ei aiheuta lisähämmennystä identiteettiin xD
  Ooh, lisää termejä! Pitääpäs tutkia tuo artikkeli, vaikutti mielenkiintoselta. Ite oon opetellu niin vähän sanoja kuin mahollista ja varmaan pitkälti puhunu kattotermien nojalla, kun ajatukset menee solmuun koittaessa tutkia eri lähteiden selityksiä eri sanoille Ö_Ö Kyl tää tästä!

 18. tuleva ex-iita Kirjoittaa:

  Joo ei mitään :D Se on itseasiassa tosi hauska juttu että maailmasta löytyy kaks taiteista innostunutta Iitaa jotka pohdiskelee kysymyksiä sukupuolisuudesta ja sukupuolesta :D

  Ja joo, noita termejä on ihan hulluna ja ihmiset keksii niitä kokoajan lisää etten itekään ole ihan täysin perällä kaikesta, varmaan tälläkin hetkellä jossain kehitetään taas joku uus termi. Mutta joo toi genderqueer on itsessäänki kattotermi, mun mielestä se on suht hyvä, käsittääkseni se onki jo vähä vanhempi termi

  Mutta joo, sori että tuli vähä spämmättyy tän entryn kommenttiosioo, oli pakko kommentoida kun eilen löysin sun blogin :D

 19. Iita Kirjoittaa:

  Aah, kommentit ei oo ikinä spämmiä

Jätä vastaus