Lihavia luurankoja

Kiva, ku joku tuntee mut noi hyvi. Lienen perheeni inhottava kapitalistisuudestakin kieroon kasvanut sateenkaaren värinen ernutaitelijatransulammas. Ah, mutta muistaakas kaikki ajatella mitä mieltä naapurin Einari ja sen veljenpoika on teidän valinnoistanne, jotka koskee teidän omaa tulevaisuuttanne.

Tags: , , , ,

8 kommenttia - “Lihavia luurankoja”

 1. jelden Kirjoittaa:

  Halauksia ja silityksiä Iitalle. Pidä häntä pystyssä, kyllä sä oot sitkee.

  Heh, itsekin asun tällä hetkellä Vanhalla Domuksella……………………………………… tule messiin vaan, kun aika koittaa. Aika paskaista täällä on, mutta kyllähän tässä nyt pari vuotta asuu. :-J Jos nuo suttulaskelmasi pitävät paikkansa ja vuokran jälkeen tuilla sulle jäisi kuukaudessa käteen reilu satku, niin onnea, mulle jää jotain +80 e. Se ei oikeasti välttämättä kata edes koulukirjoja ja kuviskurssimaksuja (joista voi kuitenkin koulun kanssa ehkä neuvotella?), joten täytyy ymmärtää äitisi pointti, vaikka sen esitystapa ehkä olikin kaikkea muuta kuin kypsää ja viisasta.

  (minun) totuus kuitenkin on, että elämä kantaa. Itse en ole koskaan katunut mitään hyvältä tuntuvaa hullua juttua, jonka olen uskaltanut tehdä. Sulaksi hattuun, jne!

 2. Iita Kirjoittaa:

  Olipas somasti sanottu <3
  Mä uskon pärjääväni pienellä rahalla ja varsinki jos opintotueton aika kestää vaan yhen ainoon vuoden. Toki jos rahat ei vaan yksinkertasesti mitenkään riitä elämiseen, niin sit lienee toinen ääni kellossa, hm.. Mä kuitenkin ajattelen juuri samoin kuin sä, että elämä kantaa, ja uskon, että vuos vähä köyhempää elämää voi vaan kasvattaa.

 3. Leena Kirjoittaa:

  Hyviä ja huonoja uutisia tulevaisuuspalaveriin ja terveisiä opinto-ohjaukseen: Saat 17-vuotiaaksi asti lapsilisää 104€/kk, ja sen jälkeen alat saada opintotukea -joka on valitettavasti melkein vitsi. Jos vanhemmat tienaavat vuodessa yhteensä esim. 55 000, lapsi saa 17-vuotiaana opintotukea vain 30€/kk. Jos he tienaisivat yhtensä vain 30 000, nuoren tuki on 160€/kk. Vanhempien tulot vaikuttavat myös asumislisän määrään. Ensimmäisessä tapauksessa 350e vuokra-asumista tuettaisiin 60:lla ja jälkimmäisessä 200 eurolla. Vanhempien tulot paperille ja yhteys kelaan, ettei tule ikäviä yllätyksiä!
  Yhteiskunta olettaa, että vanhemmat elättävät nuoren 18-20-vuotiaaksi. Halvinta olisi mennä syrjäseudulle amikseen ja asuntolaan :( Jotkut omat opiskelijani rahoittavat lukiota viikonlopputöillä…

 4. Iita Kirjoittaa:

  Yhteensä äiti ja iskä saa vajaat 38 000 euroa vuodessa. En tiiä huomioidaanko kummankin tulot, koska niillä on yhteishuoltajuus, mutta Heini sano, että sen opintotukea tutkiessa vaan äitin tulot katottiin. Äitin tulot on kuitenki yli kymmenkertaiset iskän varoihin verrattuna. Kahden hengen solu, jota oon netistä tiiraillu oli vuokraltaan n.230 euroa ja Kelan laskurin mukaan saanen n.180 e asumislisää.
  Pitää ettiä joku puhelinnumeron Kelan sivuilta ja kilauttaa lomien jälkeen ja kysyä.

 5. ientulehdus Kirjoittaa:

  Kysy postit ja mäkkärit läpi löytäisitkö iltatyötä. Puhelinmyyntiäkin voi koittaa, en tiedä onko niillä ikärajoja ja ne ainakin kaipaa aina työvoimaa. Siinä pitää kyllä valehdella herkkäuskoisille vanhuksille. Ymmärtääkseni sossusta voi myös koittaa ruinata hätärahaa. Vuokrakuluissa on helpoin säästää jos löytää paljon hyvää asuinseuraa.. Toisaalta vuokra on yleensä juuri se, jota tuetaan ja halvempi vuokra ei juuri auta omaan rahapulaan.

  Meilläpäin on harrastettu sellaisia kelakusetuksia, että kolmen hengen kommuunissa asuukin neljä. Neljäs ihminen on se, joka ei jostain syystä saa mitään asumistukia. Neljännellä ei silloin ole omaa vuokrasopimusta (olisi pois muiden tuesta) vaan hän maksaa muille pienen osan näiden omavastuusta. Jos esim. vuokra on 220e/nuppi, jokaiselle jää joku 40e omavastuuta tukien jälkeen. Neljännen ihmisen vuokra on silloin 3*40/4 = 30e, jonka hän maksaa muille 10e/nenä.

  Toinen kelakusetus on sellainen, että tehdään keskenään alivuokrasopimuksia, joissa vuokran hintaan on laskettu mukaan vesiä, sähköjä, nettejä ym. ja summa ilmoitettaan vain vuokrana. Kela ei nimittäin tue oikeasti mitään vesi ym maksuja. Toimii halvoilla vuokrilla: jos vuokra on 200e ja muut roskat siihen päälle -> 260e, niin kelalta saa tukea 170e sijasta 220e (en jaksanut oikeasti laskea, mutta jotain tuon suuntaista). Kela siis tukee muistaakseni 260 euroon asti juurikin sen 70 vai 80%.

  Pitää silti muistaa, että taiteilijaksi voi tulla ihan tavallisestakin lukiosta, eikä ole maailmanloppu vaikka pitäisi kestää pari hassua vuotta lisää. Aika menee lopulta nopeasti ja joku sentään pesisi sun pyykit.

 6. Iita Kirjoittaa:

  Mäkkäriä boikotoin ja puhelinmyynnistä kuulin semmosen esittelypuheen YH-opettajalta, että ne taidan jättää laskuista :D Muut lähiputingit ja postit sun muut on kuitenki hyvä idea kysellä töitä. Mietin, että jos löytyy joku, joka kaipaa esim. koiranulkoiluttajaa, nii se ois ihan sairaan hienoo! Kyröis vein yhen entuudestaan mulle tuntemattoman tosi kivan naisen kahta vuppee arkisin tunnin lenkille ja tienasin ihan kivasti + sain itteni ulkoilemaan ja pörröstä seuraa.
  Ovelia kela-kusetuksia!

 7. tööt Kirjoittaa:

  Täytyy tässä sanoa, itse äidilleni suurta murhetta itse aiheuttaneena, että sun äitis on yksinkertaisesti huolissaan. Ei ne äidit aina osaa mitenkään rationaalisesti asioitaan ilmaista, meillä kesti viitisen vuotta ennen kuin edes jotenkin saatiin sanottua millainen olo silloin oikeasti oli (juurikin samoja asioita – lukio, muutto, raha, jne), enkä mä itse ainakaan ymmärtänyt kuin tiukilla raha oli, etteikö nyt yhtä vuotta olisi voinut jeesata ennen kuin opintotuki alkoi rullaamaan. Toi lapsilisä-opintorahasysteemi on vähän pyllystä, mut kai sen ideana on se et lapsen täytyy olla peruskoulussa 17 ikävuoteen asti jos homma niin vaatii eli olisi epäreilua katkaista hanat, ja peruskoululaisen siirtäminen opintotukeen olisi sitten aika monimutkaista hommaa. *shrug*

  Äidit ei oikeen tykkää paljastaa, että ne haluisi sun olevan nurkissa vielä jonnin aikaa, äidit ei osaa sanoa että tulee ikävä ja jos sanovat niin se sitten tulee sellaisella tunteella että itseä vain vituttaa eikä sitä voi nuorena ihmisenä ymmärtää.

  Ymmärrän sun fiilikset koska oon itekkin ollut sun asemassa. Mutta muista, että sun äitisi välittää susta todella, todella paljon. Vanhempien on vaikeata ymmärtää lapsiaan.

 8. Iita Kirjoittaa:

  Kiitos sulle!
  Jotain tommosta on päässy käväseen mun päässä, mut sit ku itteä ärsyttää tai surettaa nii paljo, nii oon työntäny ne pois. Tai sitte ku on meinannu miettii jotain tollasta, nii tulee uus konflikti vanhempien kanssa, nii sit se ajatus on kaikonnu ihan itestäänki.
  Kai se on se ilmaisutapa niin suuressa merkityksessä. Ei meidän perheessä oo oikein ikinä mistään puhuttu.

Jätä vastaus