Don’t tell me how to dress – tell them not to rape

Sorge ku meni iltapäivittämiseks, mut onpa tän päivän puolella yhä

”You raped her because her clothes provoked you? I shoulf break your face because your stupidity provokes me”

Tags: , , , , ,

10 kommenttia - “Don’t tell me how to dress – tell them not to rape”

 1. Juli Kirjoittaa:

  Mulla on yks sellanen yh/his opettaja joka sanoi joskus alkusyksystä jollain tunnilla että ”sitten voidaankin alkaa miettiä onko raiskaus aina pojan vika, muistakaas tytöt vähän miettiä mitä laitatte päälle ja miten meikkaatte” jnejne JA VOI HYVÄ JUMALA siinä kohtaa teki mieli vaan nousta ja lähteä sanomatta sanaakaan koska MITÄ VITTUA. Se esitti paljon muitakin vastaavanlaisia mielipiteitään kurssin aikana ja varmistin heti jakson jälkeen ettei mulle tuu enää yhtäkään sen kurssia. Argh.

 2. Mikko Kirjoittaa:

  Sattumalta klikkasin tänne ja sitten sattumalta tai ei niin sattumalta tuo etunimen ajattelu jäi mieleeni, koska olen joskus miettinyt kaverini kanssa, että vanhemmat ovat lähinnä siirtäneet omat identiteettitoiveensa lapsiinsa antamalla heille etunimet ja periaatteessa oma identiteetti luotaisiin vasta sitten, kun etunimeä vaihdetaan. (Ihan varma en ole, mutta muistelisin, että joissakin heimoyhteisöissä aikuistumisriitin yhteydessä ihminen päättää oman aikuisnimensä myöskin, siinä on varmaan taustalla tämä)

  Itselläni oli onneksi eräs opettaja, jonka mielestä raiskaajat pitäisi viedä vankileiriin keskelle ei mitään, vissiinkin myös sterilisoida. Mutta siitä aiheesta ei niin paljoa puhuttu, mutta onneksi ei sellaisella tavalla.

  Niin ja omistamisesta ja genetiivistä se, että on jotenkin järkyttävää, että sanotaan minun rakkaani tms. (Oi rakas genetiivini…) Omistamisen voi toisinaan jollakin tasolla ymmärtää, mutta se, että voisi toisen ihmisen omistaa, on jotain aivan käsittämättömän ahdistavaa.

  T: hupsista keikkaa

 3. Roosa Kirjoittaa:

  Heipsan!
  Olen sun blogiasi tässä jo jonkin aikaa lukenut ja mä ihailen sua miten uskallat tuoda asioita esille. Myös sun kauttattasi olen alkanut ajattelemaan mm. trans ihmisiä etenkin nuoria muutenkin erilaisia identiteetti hmm ”ongelmia” (ei ole oikea sana valinta mutta aivot ei toimi just nyt). Toivotan sulle hirveesti voimia ja hyvää energiaa. Niin ja lävistyksiähän saa ottaa ilman vanhempien lupaa yli 15 vuotiaat ;), mutta ymmärrän myös että vanhemmilla tuntuu välillä olevan ihan naurettavan tiukat mielipiteet näistä asioista. Itselläni on septumi <3 ja tatuointi kummatkin olen ottanut luvatta (olen siis 96-vuonna syntynyt) ja sain kyllä moitteet ja huudot mutta mun mielestä yli 16 vuotiaat alkaa jo tietämään mitä haluavat kroppaansa ja se on kuitenkin sun oma keho ei muiden.
  Niin ja sellaista viellä että asun tampereella ja jos olet tänne päin tulossa olisi mukava tutustu. Ei hätää olen siis 17 vuotias Roosa niminen apana ;D

 4. Iita Kirjoittaa:

  Juli: ………………………… En oo varma pitäskö itkeä vai nauraa vai lukita itteni loppuelämäkseni johonkin komeroon kaikelta piiloon. Haha, tai sit kirjotan teidän opettajalle kirjeen, kun tein rehtorille oon tainnu jo panna sähköpostia (johon se ei kyllä ikinä vastannu). Oi voi, onneks mun ei tarvinnut olla tuolla tunnilla.

  Mikko: Etunimi-identiteettin pohdintasi on mielenkiintoista. Opettajasi raiskaaja pohdintoja puolestani en allekirjoittaisi. Genetiivi on hirveän mielenkiintoinen, jos sitä rupeaa tosissaan miettimään. Minun rakkaani on hyvä esimerkki. Myös ”minun lastani” olen toisinaan miettinyt. Rakastan sitä Profeetta-kirjassa olevaa sepustusta, miten ”he eivät ole teidän lapsianne, vaan elämän kaipuun tyttäriä ja poikia–”

  Roosa: Hui, ompas erinastaa jos olen saanut jonkun ajattelemaan. Luulin läväreis ja tatskois olevan korkeempi ikäraja! Ehkä se riippuu mestastakin, hm. Mä oon kelannu sitä, kun on jotain juttuja, joita ei saa alaikäisenä tehä, mut oikeesti mitä eroa sillä on vanhempien reaktion kannalta koska sen tekee. Meinaan, et jos 16-vuotiaana vanhemmat ei anna tehä jotain, koska se ei miellytä, niin jos sen tekee sit luvallisesti ilman vanhempien lupaa 18-vuotiaana, niin ei se niitä vanhempia miellytä sen enempää, mut teki milloin vaan, niin mitä vanhemmat voi tehdä kummassakaan tapauksessa? Suuttua? Harmi, ei se saa sitä tehtyä tekemättömäksi.
  Minä pyörähtelen toisinaan Tampereella ja voi olla, että ensi kerran maaliskuussa minä nököttelen Tampereen juna-asemalla, joten ehkäpä näämme silloin! :-)

 5. Mikko Kirjoittaa:

  Mä luulen, että muotoilin ehkä tuon opettajani mielipiteen sikäli väärin, etten ehkä itsekään sitä allekirjoita. Se on tosin kontrasti tuolle ”pukeutukaan naiset kunnolla” tyyliselle puheelle, mutta voisin tosin kuvitella, että entinen opettajani olisi toisaalta myös sitä mieltä, koska hän on kuitenkin jokseenkin sellainen ihminen, jolla on näkemys sukupuolieroista. Ei ehkä tavallaan konservatiiviset, mutta, noh, normatiiviset. Tiedät kai mitä tarkoitan.

  Rikoksesta rankaiseminen on ylipäätään vaikeaa, enkä itse tiedä siihen mitään vastauksia lopulta laisinkaan. Siihen kai pitäisi uskoa, että ihminen voi parantua ja muuttua, muuten rankaisemissa ei ole mitään mieltä mielestäni, vaan ei se kyllä läheskään aina niin vain mene. Vaikeita asioita.

  Niin ja lävistyksistä on todettava se, että kun 19 hankin korvakorut ja äitini tajusi, että minulla on sellaiset, hänen reaktionsa oli: ”Mikko, muista, että olet mies!” Se oli niin kovin herttaista. Tekee melkein mieli vain hankkia piruuttani huuliläväri, vaikka sitten toisaalta niitä reagointeja ei jaksa eikä sitä nyt kuitenkaan tahdo sisimmässään tehdä äidille pahaa mieltä vaan elää sopuisasti. Vaikka lopultahan sitä pitäisi elää itselleen eikä muille, ainakin kun kyse on omasta identiteetistä.

 6. tööt Kirjoittaa:

  Sellainen opettaja, joka sanoo että tyttöjen pitää katsoa miten pukeutuvat etteivät tule raiskatuksi… Ilmoittakaa reksille. Tollasta paskaa ei saa nuorille jauhaa. Jos reksi ei kuuntele, niin kirjoittakaa kunnalle. Useimmathan raiskaukset ei edes ole sen takia miten nainen pukeutuu (eikä se edes ole syy!) baarissa/kotiin kävellessä, vaan syyllinen on yleensä uhrin tuttu, joskus jopa tosi läheinen kaveri.

  Aah, septum! Jos mun olisi pakko ottaa läväri muualle kuin korvaan, niin se olis septum. En tiiä mikä siinä on, mutta se on vaan jotenkin…. kiva?

 7. Iita Kirjoittaa:

  Mikko, on se kyl vaihtelevuutta tuova kanta pukeutumista syyttäville perusteille! Ymmärtänen mitä ajat takaa :-)
  Rikoksen rankaisu on ehdottoman monimutkainen asia! Itse ajattelen, ettei mikään rangaistus ole hyvä, mutta ”koiran päästäminen veräjästä” lienee sekin kurja vaihtoehto. Se on hirmuisen jännä asia! Voisin jutella siitä ikuisuuden.
  Hihi, hymyilyttää äiti korvis-reagointi, vaikka vähän myös turhauttaakin kyllä. Itseänsä ajatellen kannattaa kaikki itseä koskevat päätöksen tehdä, mutta jos tahtoo vaikka normeja näpäyttää esim. jollain kehonmuokkaukseen liittyvällä seikalla, niin kyllä se silloin on myös itsensä ajattelua, kun itseään siinä ilmaisee normeille kieltä näyttäen. Apua, lauseenrakenteeni ovat ihan invalidejä..

  Tööt, hihi, oletpas soma :> Mutta ihan oikeassa olet, ettei sais hölynpölyä lapsille survoa koulussa päähän. Septum on kiva! (c-: <- Tein septumhymiönkin.

 8. Rasunel Kirjoittaa:

  Pakko sanoa sananen tuohon raiskausjuttuun. Olen ihan samaa mieltä siitä, että pukeutumisen perusteella ei saisi tulla raiskatuksi. Mutta millä perusteilla vaatteita usein myydään naisille ja miksi he niitä ostavat? Vaikuttaa olevan usein se kuuluisa seksikkyys. Vaatteet valitaan usein sen mukaan, minkä katsotaan itseä ja muita viehättävän ulkoisesti. Varsinkin nuorten tyttöjen pukeutuminen tuntuu olevan itsensä esittelyä. Kaikki suuren yleisön muotivaatteet tuntuvat olevan näyttävää kaula-aukkoa, ihonmyötäisiä vaatteita ja muuta ”tiettyjä kohtia kehossa korostavaa” lajia. Jos raiskauksesta syytetty mies sanoo puolustukseen, että ”sitähän sä kerjäsit”, niin eihän siinä TAVALLAAN ehkä olla niin kaukana. Ei kukaan tietenkään sitä raiskausta kaipaa saati kerjää, mutta itsensä huomioimista kyllä. ”Katso minua, minulla on kauniit vaatteet ja olen viehättävä.” Kyse lienee sitten huonosta kommunikoinnista ihmisten välillä, että syntyy tilanteita joissa vaikka nainen saa sellaista huomiota osakseen, jota ei ole kaivannut.
  Minulla on sellainen käsitys, että paljon ihoa paljastavia vaatteita käyttävät ihmiset eivät pue näitä vaatteita ihan vaan itsensä iloksi tai siksi, että ne olisivat erityisen mukavia iholle. (Hellevaatteet ym. vähäinen vaatetus on tietenkin asia erikseen.) Toivottavasti minua ei nyt käsitetä väärin, en yritä puolustaa raiskaajia vaikka siltä kuulostaisi. Hankala saattaa ajatuksensa sanoiksi niin, että kaikki ymmärtäisi. Tässä lienee kyse vaan länsimaiden kulttuurista ja muodista ja pukeutumisesta ja ties mistä. Asioita olisi kiinnostavaa tutkia…

 9. Iita Kirjoittaa:

  Nappasin sun pointin Rasunel!
  Muuten, mä mietin taas asianajajia ja niitä, jotka päätyy puolustamaan raiskaustapauksia. Asianajaja on yhtä jännittävä asia kuin rikoksesta rankaiseminen!
  Muttamutta siis. Osaa naisten vaatteista markkinoidaan kyllä tietynlaisen seksikkyyden kautta ja osa ihmisistä, jotka pukee niitä vaatteita tahtoo varmaankin pukea ne osaksi jonkun toisen tähden, mutta näin lienee suurissa osissa vaatteita. Mä itse tahdon viestiä joko suorasti tai epäsuorasti jotain vaatteillani. Vaatteet voi vetää päälleen myös ihan, koska nykyinen elinympäristö vaatii meidän vetävän ne päällemme. On muuten vittumaista, että se on meikki ja avonaiset vaatteet, joita raiskauksisessa syyllistetään, kun se antaa niin normatiivisen kuvan siitä, mikä ihmisiä viehättää.
  Mutta vaatteet ei oo syy koskea ihmiseen, eikä naiset oo ainoita raiskatuksia joutuvia ja plaaplaa mitäs vielä, tuntuu, että jos hölisen tässä, niin teilaan sun esittämän ajatuksen, jota kyllä arvostan.

 10. Reetta Kirjoittaa:

  Rasunel: Raiskauksella ei ole seksikkyyden tai seksin kanssa mitään tekemistä. Raiskaaja saa nautintonsa väkivallasta ja vallankäytöstä, ei kaula-aukon/minihameen/nilkan/hiusten näkemisestä. Seksi on vuorovaikutteista ja kanssaihmistä ihmisenä kunnioittavaa, haurasta, paljasta, hassua ja iloista. Seksikästä ihmistä haluaa myös kunnioittaa ihmisenä, seksikkyyskin on oikeassa elämässä vuorovaikutteinen asia. Kuvat, leffat ja julkkikset ovat asia erikseen, heistä saa fantasioida ihan vapaasti ja pitää ”seksikkäinä”. Mutta mieti todellisessa elämässäsi tuntemiasi ihmisiä, joita pidät kenties seksikkäinä? Mikä heistä tekee sellaisia ja miten sinä reagoit?

Jätä vastaus