Jätetään verannat lukitsematta

Mulla oli tasan viis päivää älypuhelin ja sit heitin sen ikkunasta (okei repun pohjalla se vielä on, mut nenän edessä mulla on mun vanha käpypuhelin). Mä kirjotin taikaälylaitteeseeni paljon juttui viime retkestä muistaakseni kertoa teille kaikesta, mut nepä sit katos jonnekin kun yritettiin palauttaa tehdasasetuksia ja poistaa jotain koodinpätkiä sillai, ettei koko puhelin enää ees käynnisty. Vittu jee.

lempiystävä hah

Reissua edelsi päivä, jolloin koitin jäsentää asioita päähäni ja piirrellä karttoja kaupungin kaduista ja sporapysäkeistä. Oli myös rakas söpöpää, hitaasti tipahtelevia lauseita ja sallittua hymykehräystä, kumman naama nousee leveämmälle hevosenkengälle. Vähän ryttyisiä haleja ja villakoiria. Tieto siitä, että on itse osa toisen turvaa sykähdyttää.

Torstai
Mä heräsin puol viis.

junamatkustajat

Tän koko reissun aikana mä koin useesti ihan tosi suurta ylpeyttä osatessani kulkea julkisilla. Tiiättekö, semmoi kulkemisvarmuus, voi jukra joo, se on tosi hyvä. Ensi töikseni Helsingissä mä menin kyllä hukkaan ja myöhemmin mä tyhmänä menin vahingossa myös pummilla vaikkei pitänyt, mut ei haittaa.

Steissi mua oksettaa. Helsingissä seikkaillessa mä aina mietin, et oisko tää mun kaupunki ja eka fiilis siitä mestasta muodostuu heti kun hyppää junasta ulos ja se on paska fiilis. Niit ihmisii vaan tulvii ihan joka suunnasta ja se hälinä on jotain tähtitieteellistä. Yäk. Mut ei saa aatella, et se on koko Helsinki.

unikuva

Mä kävin tapaas lävistäjää. En mä oikeesti uskaltais, mut oon nähnyt paljon hyviä unia ja niissä uskalsin ja niistä sit kai jäi vähän kohtaamisenergiaa valveillaoloonkin. Nyt mä tiiän, ettei mun tarvii vaihtaa huuleen lyhyempää korua, mutten mä vielkään tiiä mikä rutto naamassa on alkanut itää, mut arvatkaa, ei mua totta puhuen ees kiinnosta. Koitan vaihtaa hammastahnan toiseen ja alan rukoilla tai jotain.

Sit mä kävin Taidehallilla ja mä en kestä kun näin, miten ihmisten silmät siellä tuikki, niin innoissaan ja onnellisia ne oli näyttelyä pystyttäessään. Tehkää asioita mistä tykkäätte ja lähestykää toisianne ranteen ylöspäin, niin että voitte halata vaikkette tunne. Mä lähen nauraen ulos.

hih jee

Mä tulin saavuttaneeks ultimaattisen helsinkiläislaiskuuden, sellasen mikä itteeni on monesti ärsyttäny muissa, niin ettei se oo kyl saavutus vaan vähän nolous. Tiiätteks, kun sen sijaan et kulkis pari sataa metriä omin jaloin, niin venaakin parikyt minuuttia metroa, että vois istua siinä tasan yhen pysäkkivälin eli max. kaks minuuttia. Sit ei jaksa tutkia aikatauluja, kun koko ajan kulkee joku huruduu, ja lopulta onkin myöhässä. Joo no mä tein molemmat, jätin kävelemättä ja olin myöhässä.

Nauran ääneen, kun valitsen ruokakaupan niin hyvin – tai että tiedän ylipäätään useamman ruokakaupan ja tulen miettineeksi sitä mikä niistä itseä eniten miellyttää. Jono on kuitenkin kuolettavan hidas ja nöyryytetyn kassaharjoittelijan kädet tärisee. Onneton riepu raukka pieni. Tahtoisin sanoa jotain ja ehkä toivoin myös, etten olis muistanut ottaa lääkkeitä, niin että omatkin kädet olisi tärisseet ja sitten olisi voinut virnistää toisella ja ehkä tehdä tämän olon paremmaksi.

Mut hurjin: porukkaa istu metrossa ja mä huomaan lempparimusiikkia kuunnellessani vahingossa aattelevani, että tässä on miun metroperhe.

metroperhe

Ensimmäinen korvahali. Tiiättekö sellanen kun korva painuu toisen poskeen kiinni halatessa (ja vähän säpsähtää jos on tullut ulkoa ja korva on kylmä) ja se ihan pikkuisen melkein imukupisti sanoo plop kun hali loppuu. Sama jos painaa sormet niskaa kohdin kämmenellä korvaa peukalotyyny korvakäytän kohdalla. Sillai öö emmä tiiä. semmonen hassu.

Mutta niin. Tykkään nähdä miten toisen nauru tutusti täyttää huoneen ja pannari on aika vau. Mielessäni toivotan kaikkea hyvää, vaikken kauaa ehdikään olla.

Sitten uusi ihminen ja valoja. Vahinkotörmäämisiä ja onnelliseksi tekeviä (vaikkakin ehkä toteutumattomia) lupauksia huomisesta. Basso värisee rintalastan alla. Kiroilen aika paljon. Sormet on iltakohmeessa. Hälinän onnistuu jotenkin kadottamaan, niin käy jossei sitä pelkää. Taskuun saan laitettavaksi jotain, minkä saan avata vasta seikkailun päätyttyä* (nyt tiedän jo ja voin kertoa teille, että se on ranteeseen solmittava uusi muisto)
Kaikki on pohjaa myöhemmin alkavalle pöhkölle lepertelylle.
*huomaatteko miten vältän koti-sanan käyttämistä.

jalat ei kanna

Perillä on odottaa yksi tuttu syli ja tän vuoden ensimmäinen mukillinen glögiä.

Perjantai:

Saman talon asukki nyökkää tervehdyksen portaikossa. Joku oli lyyhistynyt kaupan eteen. Siinä oli kaksi tyyntä ja ambulanssi oli jo soitettu, mutta kuristaa se silti kurkkua. Ruoassa ei ollut ripaus chiliä (ehkä kourallinen?).

Me mennään näyttelyyn ja me ollaan hienoja ja nostetaan malja. Ja mulla on oravareppu. Sori vaan, turha odottaa multa mitään överifänseilyä. Ihmisten tarinat on mulle tosi paljon, pettymyksiä, pöhköilyä, kiitollisuutta ja elämäniloa. Toinen tarttuu kädestä kun huomaa miten alkaa itkettää. Oon onnellinen siitä kaikesta, vaikka juoksenkin kesken pois ja olen tunnin päästä Jäähallin eturivissä.

keikkaroiske
ennen ja jälkeen keikka
”Simply because you can breathe,
Doesn’t mean you’re alive,
Or that you really live” ♫

Rise Against on mun aika tosi superlemppari. Välispiikissä ne kertoi miten ne kirjoitti kerran laulun rakkaudesta, rakkaudesta miehen ja naisen välillä, miehen ja miehen välillä, naisen ja naisen välillä, ja ne sanoi, että ”when you write a song about that, you pick up a fight and we are happy to fight that fight” ja se on piru vie se mitä mä haluun sanoa ja yleisö huutaa sitä samaa ja vaikka mä huutaisin yhtä lailla jossei ääni pettäis, niin nyrkin mä jaksan pitää ylhäällä.

huh.

Ihmismassan valuessa narikalle oon ehkä jo puolittain asennoitunut siihen, että kaksi paikalla ollutta naamaa jää kohtaamatta, mutta ne molemmat käveleekin suoraan eteen. Maailma mitä vau. Hymyilyttäviä, punasilmäisiä ja nauravia. Toinen on jotenkin kestotäpinöissä ja niin vahvasti tässä, tosi paljon elossa, naurattaa. 

Kiroilin aikaisemmin mielessäni, kun olis huvittanut nähdä yks näyttely, muttei maksaa siitä. Kuulin, että sinne olis päässyt tänään opiskelijakortilla ilmaiseksi (!!). Harmittaa joo, mutta oikeestaan oon loppu peleissä vaan ilonen siitä tiedosta, että maailma ois pitänyt musta huolen tässäkin tapauksessa ja hoitanut mut sinne näyttelyyn.

(kakkos korvahali vai oliko jo kolmas)

Keuhkoja tervatessa voi lotota moniko yrittää yhen röökin aikana pummia oman keuhkosyöpänsä. Yks niistä oli ympäri päissään ja jäi kertomaan tarinoita. Kuuntelen varmaan puolituntia huumemonologia siitä miten ”se veti kuule essoja ja mä vasikoin sen kerran ja joo ei kyllä bentsoja sillä kans oli joo ja mä olin siinä kun se veti sitä turpaan ja pyys savuja ja dfasdfkljaedklfjaj” Nyökyttelyyn kyllästyttyäni vaan keskeytin sen ja toivotin illanjatkoja.

Junaa pitää odottaa puoli ikuisuutta ja on vaan niin väsy, että itkettää.

Perillä uninen rätti päästää sisälle ja vaikka tekisi mieli vain ryömiä peiton alle, näkyy ikkunasta niin paljon kauneutta, etten tohdi heti sulkea silmiä.
lol puska joku joojee (täs ei kyl näy yhtään mitään)

Launtai:

rötkö

Meitä on kaksi ja me kävellään ja kävellään ja kävellään. ihan tosi paljon. Ei tarvi tietää missä ollaan ja me käydään kahdessa näyttelyssä, arvatkaa itkettääkö nekin, alkaa sattua päähän kaikkeus, vaikka surkupaljon jää näkemättä ja vielä enemmän ymmärtämättä.

Olkaan koputtaa uusi ihminen. Sellainen hauska ystäväotus.

Ruoka on maailman parasta. Hallittu hälinä. Ja kaikki on niin helvetin hyvännäkösiä, etten ees tajuu.

paljon paljon.

Oon tosi ilonen ihmisten vessasolidaarisuudesta. Tiiättekö, kun vessaan maksaa muka euron, mut yks ihminen sen kolikon sinne tiputtaa aamulla ja loput pitää sitä ovea niin kauan auki, että joku pääsee ilmaiseksi sisään. kiitos.

Pelottaa lähestyä, teen sen silti. Hurinaa ja etäisyyttä.

Mä teen ekaa kertaa kaupungille palveluksen ja katutolppaan tarran liimaamisen sijaan revin siitä julisteen mukaani.

Kuuntelen toisen puolituntisen jonkun uuden ihmisen huumestooreja.

Joskus yksin nuokkuessani tulee paha mieli kun en tiiä oonko tiputtanu kadulle vahingossa yhden julisteesta irrotetun teipinpalan. On niin väsy, ettei kynäkään pysy kädessä. Mitään ei tapahdu ja kaikki on jo käynyt. Yhden ihmissuhteen myös vahingossa onnistuin etätyönä turmelemaan, enkä jaksa edes korjata. Harmittaa, että näin myöhään hereillä on vain päihtyneitä ihmisiä.  Lopulta vihdoin itkettää ihan vain oma olo.

Joku koittaa kysyä jotain, mä tuijotan sitä tyhmänä ja se toistaa ja mä jotenkin puoliänkyttäen kai sanon, etten tajua. Tyyppi lähtee ja sitten havahdun, että se kai vain sano englanniks kysyen että pardon. Mut mä en vaan tajuu. On väsy. Ei jaksa.

loppuväsy

Yks meinaa perääntyä kun huomaa, etten kuullut kysymystä ekalla kerralla musiikin takia. Jätän rahoittamatta toisen elämän lyhentämisen (montaks synonyymiä voi keksiä tupakoinnille) ja tapa, jolla tämä nöyränä vetäytyy ja sanoo vain okei tekee olon, että pitäisi mennä haastamaan takaisin ja kysyä mitä kuuluu.

Mä kulutan katuja ja jaksan virnistää ainoastaan katusoittajalle ja sit vau:
”Hey, you’re the person from train yesterday, right?” Sanon, että muistan tyypin (se oli se, joka istu mun eessä ihan vitun leveesti). ”So what you are representing, I see that you represent something”, se sanoo ja tökkii mun hihamerkkejä.
Tyyppi on ihan terävä ja sillä on sydän messissä sanoissaan, vaikka musta vähän tuntuukin sirkuseläimeltä. Nasta se on myös, vaikka edustaakin ärsyttävää kommunikointitapaa, jossa nyökätään ymmärtäneensä ennen kuin toinen saa omaa ajatustaan loppuun asti muotoiltua (monet ulkomaalaistaustaiset tekee sitä? en mä englanna niin nopeesti, et pysyisin siin vauhdissa mukana). Mietin ajatuksissani uutta kärsivällistä hymytoveria, joka ei puhu päälle. Antakaa aikaa puhua.
”I was looking at you yesterday, you know, and I wanted to say something but I thought that what if she’s violent, what if she’ll hit me”, se tökkii edelleen mun hihamerkkejä ja hakaneuloja. Nykysin me ollaan facebook-kavereita.

montaks uutta ystävää ehtii taikoa päivässä.

jesse graffi

Mä lähen klo 12 liikkeelle ja istun aloilleni vasta klo 23. Bussissa menee kuus tuntia (mun vieressä on joku joka hymyilee tosi lämpimästi) ja kun pitää aamuviideltä pitää itsensä irti kohmeesta ja odottaa tunti siskon yövuoron loppumista, niin alkaa pistellä hartioita ja pelkään pyörtyväni.

Mä nukun kolme tuntia koiranhajuisella sohvalla (koiraa ei oo) ja aamulla keitän teetä.

Yleensä me vaan tönitään ja kitistään mut nyt me lojutaan ja ollaan ja kirotaan.

Sit me syödään ulkona nätisti, eikä vieläkään tönitä.

aikas villii.

mä oon tosi ihmeellisesti keikkunut oman ja toisten olojen välissä. oon aika nuutunut ja talutan itseni nukkumaan ja avaan silmät kuunnellakseni toisten unista.

eilen joku sanoi ekaa kertaa ääneen anteeksi ja ettei oma olo ole toisen vika ja vastatessa ettei kuluminen haittaa, hän sanoo tärkeimmän, että ”mut se tekee sun olosta paskan ja se taas tekee mun olosta paskan”.

Niin.

Tänään sattuu kroppaan huolestuttavan oudosti. Mietin nytkö keho pettää, eikä jaksa enää tapella normeja vastaan.

Ärsyynnyin siitä miten joku on päättänyt, että toiset ihmiset haisee tältä ja toiset tältä. Toiset saa haista urheilulta ja toiset kukkasilta. Onko sukupuolella haju (/hajulla sukupuoli?)

Kiukuttaa myös kun sanotaan, että jää ja tuu ja oo, kun se kaikki on taloudellisesti ihan mielettömän vaikeeta. Kiukuttaa myös jos on metrin päässä ja pyytää, että jää tai tuu tai oo ja toinen kertoo ettei jaksa. Mut ei saa arvostella toisen reippautta.

toiset menee juniin ja toiset niiden alle, toiset jää asemalle oottamaan

Koulu on ihan tosi paljon liikaa, niinku niin paljon että on tätä lähellä ettenkö vaan jättäis menemättä.

Mut muuten
yleisfiilis on aikalailla, että
vau kaikki.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommenttia - “Jätetään verannat lukitsematta”

 1. gao Kirjoittaa:

  no voihan sua, sullahan on ollut oikein kirjoitus-ripuli! Ja jopa luin kaiken, en siis jättänyt mitään välistä : )

  Tosta julkisilla kulkeminen on kyllä parasta antia, mitä voi olla. Sulla on näkyy tommonen epävarmuus steissin suhteen, mutta arvaas vaan kun mulla on epävarmuus kulkee junalla :”DD Elämäni aikana on vaan kuusi kertaa (ehkä enemmäkin, en oo jaksanu laskea) kulkenut junalla ja se sitten on mullistanut kyllä mun elämäni, kun koko ikänsä asunu maalla jossa juur ja juur bussit kulkee. Se vasta oli jotain niin hienoa kokea, mutten vois yksin kulkea kun on tämmönen kultakalan sekunnin muisti ja epäilyttää, jos en ite muista pysähtyä tietyllä pysäkillä tai vastaavaa.

  Mutta kuitenkin. Niin.

  Oon nyt juur kuukauden miltein asunut uudessa kodissani ja damn, mulla on kerrankin asiat kunnossa. Meen ensi viikolla terkkarille puhumaan ”sivistäviä”, päänsisäisiä ongelmia. Juur viimeks mulle tehtiin masennus-testi ja todettiin, että mulla on lievä masennus mutta silti niin vakava mulle. Olin tosi helpottunut, mutta kun puhuttiin kohdasta mihin laitoin, että vihaan mun ulkonäköä.
  Mä olen hieman kade. Se, että sä teit oikein, kuuntelit sitä jotain sisimmässäsi.
  Mä en koskaan ollut mitenkään nätti tapaus. Musta on tullut lihava ja pyöreä, kaverit muistaa meikäläisen vaan mun ahterista. Se sattuu niin saatanallisesti. Siihen samaan mun paras kaveri, joka pitäis olla mulle kuin sisko, sanoi ettei mun naama-pärstäimellä tehdä miestä. Mua hävetti. Se satutti niin saatanallisesti.
  Tuntuu niin tyhmältä tulla avautumaan tällein, mutta parempi näin. Edes joku saa nauttia siitä, kuka todellisesti on.

 2. saijainkeri Kirjoittaa:

  Voi ei äh miten tää on niin hieno merkintä. Kaikkee. Hymyilyttää.

 3. lartse Kirjoittaa:

  Vau kaikki kuulostaa onnistuneelta viikonlopulta. Oli huikee nähdä (sanonko tän nyt ehkä kolmattakymmenettäkaheksatta kertaa). Mielessäni yhdistän sut nyt näkymään tyynestä Töölönlahdesta ja ruskavaahteran väreistä. Ja ne oli kivoja ja sai tuntemaan itseni onnelliseksi, niin kuin sinäkin.

 4. Rasmus Kirjoittaa:

  Surrr te!

  Gao: Huh propsit lukujaksamisesta! Mä kirjoitin tätä ite oikeestaan kaks päivää :–D Tai yhtenä iltana lähinnä hakkasin näppäimistöä ja seuraavana tein noi muutamat kuvat ja kelasin vähä tarkemmin eilisen sanoja.
  Toivottavasti joskus tykästyt juniin, koska musta ne taas on maailman helpoimpia ja rennoimpia asioita :3 Lähijunat on kyl vähän hyi ja hui, mut muuten. Busseja välttelen jos vaan voin, kun yleensä ne on junia kalliimpia ja lähiliikennebussissa puuttuu joskus pysäkkinäyttö ja sit onkin jännät paikat. Mut millä vaan kokee, et on kiva kulkee, nii sillä kantsii huristella!
  Parhautta jos sulla rullaa nyt hyvin <3 Oon otettu jos sulla on niin turvallinen olo täällä blogissa, että pystyt kertoon olostas. Mä en usko absoluuttiseen rumuuteen, ihmiset näkee eri jutut kauniina, mut mikään/kukaan ei kyl takuulla jää kaikkien visuaalisen tykkäämiskehän ulkopuolelle. Halaus~ Toivottavasti sulla on kiva päivä (tai ilta), kun luet tän!

  Saijainkeri: Purr <3 Tiiätkös, aattelin sua yks päivä kun olin Vaasassa.

  Lartse: Vauuu enpä oo ennen tainnut tulla kenenkään mielessä yhdistyneeksi ruskavaahteraan, parasta. Parasta myös että tulit ja löysit mut, hii olet kiva!

 5. siis eli Kirjoittaa:

  Steissi (ja muut juna-asemat) on mun lemppari! siis kun istuu alas ja katselee sitä menoa sivusta. niin paljon tyyppejä. ehtii ihastua ehkä 3 kertaa minuutissa. väsyttävää myös tottakai.

  ah. tätä oli ihana lukea. voi. ___sun pitäisi kirjottaa kirja.___

  en millään jaksa mainita kaikkea tunteitaherättänyttä, mut esim: Aurinkokaksiossa tiskaaminen ja se ikkunanäkymä, voi kyllä. ja aamulla jälkiä eilisestä ja korvahalit ja voi tavaton. itku.

  siis mulla tuli tästä niin hyvä olo. oon ollu tosi väsynyt ja sumuinen, mut tämä taas muistutti Kohtaamisista ja kaikesta maailman hyvästä, kaikesta mikä oottaa huomaamista. oot niin arvokas Rasmu. pus.

  <3

 6. Rasmus Kirjoittaa:

  Myyyh voi sinä ;__;

  Arvaa, mä fiilistelin kans ennen juna-asemia ja okei kyl mä niistä tykkään vielki, kun ne on sellasia kummia turvasatamia, jonne yleensä pääsee jos on kylmä ja kello paljon ja sinne aina päätyy ja sitä kautta pääsee myös pois, muttt steissi on kyllä mulle ällöys (turvallinen myös kun sinne löytää mut niin). Mä en näe eteeni sen huiskinnan takia, ei ehi pysähtyä ja miettiä mihin kääntyä kun ihmiset juoksee päälle. Sen takii mä en haluu istuu myöskään siellä, kun tyypit tuntuu silloinkin juoksevan päälle, kun pitäis istuu lattialla, kun penkkei on öö nolla ja sit siel kaikuu tosi pahasti. Ihmisten näkeminen on rakkautta joo, fiilaan ihastelua (/ihastumista, ihastautumista? ihastuilua?) ja no emmä tiiä, ehkä mulla on viharakkaussuhde steissiin :—D

  Kirja ois aika hui ja jee! Runokirja tai sarjiskirja tai kirjakirja, kaikki käy. Omakustanne-asiahärveleitä kyl joskus tulee varmasti juu oi, mut sitä ennen mä teen vihkokirjan, jonne laitan jääkaappimagneettirunoja ylös hihii!

  rakkautta otus ja hienoja kohtaamisia ja syksyaurinkoa ja kaikkea <3

  p.s. naurattaa miten monta kivaa sanaa/kutsumustapaa aurinkokaksiolle on hiih

 7. aeiou Kirjoittaa:

  Ihana Rasmu :—), täysin viettää la peittokasassa mukavasti, ei päässyt enää näkyilee. Junassa kuulutti normaalisti pysäkit, kunnes oman kohdalla kuiskasi lempeästi???

 8. Rasmus Kirjoittaa:

  Myhh <3 Päivii ja hetkii on paljon ja näkökin kai pysyy tallessa, niin näkyillä ehtii! Vaan onpas hassu junakeissi :—D (luulin muuten, et kaikkialla on sellaset automaattinauhoitukset ja vaan jossain tääl sinisten taajamajunien luvatulla metikkövyöhykkeellä konnari puhisee pysäkkien nimiä mikkiin) Ehkä kuuluttajalla oli joku erityinen tunneside siihen sun pysäkkiin, vietti lapsuutensa siellä tai löys ekan kerran pullopostia. Kahjot junakuulutukset on kyllä lemppareita, joskus ne hassuttelee siel ihan tosi paljon (ja joskus on vaan ihan tylsiä).

 9. saijainkeri Kirjoittaa:

  Hihi on onnistunut olo jos tuun mieleen Vaasassa! Ilmoittele joskus jos oot ajan kanssa tääl ni olis huikee napata kuppi kahvia tai safkaa Veganasta tai tökkiä suhun mustetta. :3

 10. Kornulf Kirjoittaa:

  Mun piti kommentoida tähän jo silloin kun luin ekan kerran, mut oon niin laiska kakkeli niin se sit jäi. Mut tää on taas ihan uskomattoman ihana merkintä.
  Mä rakastan sitä kun sulla on niin rikas sisäinen maailma. Rakastan ja ihailen!
  Niinkuin vaikka toi metroperhe juttu. Sä pystyt näkemään kaikkea hyvää ja upeeta asioissa joihin muut ei välttämättä ees kiinnitä mitään huomiota, tai asioihin jotka suurintaosaa saattaa vaan ärsyttää. Se on tosi supervoima.
  <3

 11. Rasmus Kirjoittaa:

  Saijainkeri: Voi sur joo, minä illmoitan! Kuljen aina Veganan ohi ja kelaan, et ois hauska käydä joskus siel myös sisällä mut se on aina kiinni?? Ehkä mä vaan liikun väärään aikaan. Kahvia ja mustetta kans huuu voi jumpe, on oikeesti ihan tosi kova tatskakuume, mut ideat on puolikkaita tai huonoja toteuttaa (sormitatska vaiks kuluu kai nopeesti ja on siks kökkö).

  Kornulf: Ääk voi sur hur vau pufff pöf öö oonpas nyt sanarajoitteinen, mut niin voi että kiitos myhh, onnellistuttavasti sanottu kaikki ;__; Supervoima kuulostaa hyvältä, yritän pitää sen mielessä. Tiedä, että itse oot monella tapaa tosi super <3

Jätä vastaus